VESNU ZMIJANAC TUŽILI ZA PREVARU: NIJE ISPLATILA AUTORSKA PRAVA MUZIČARIMA

Privatna izdavačka kuća „Niki“ u vlasništvu Vesne Zmijanac osnovana je početkom devedesetih godina i postojala je samo nekoliko mjeseci. Pod njenim okriljem objavljen je Vesnin album „Svatovi“, što je bilo dovoljno za brojne malverzacije i tužbe pristigle od oštećenih saradnika. Magazin Sabor objavio je tekst o ovoj mahinaciji Zmijančeve.

U četvrtom kvartalu 1990. godine prijavljen je tiraž ploče Svatovi“ od 293.000, da bi već u prvom kvartalu naredne rekla:

– Nemamo ništa da prijavim-To je svojevrstan apsurd i govori da tu nisu čista posla. Sama Vesna se ne uzrujava previše zbog ovoga.

– Prijavljeno je ranije oko 300.000, a nedavno još 65.000. To je bilans prodaje moje ploče „Svatovi“. Uostalom, nije ni bitno koliko sam prodala, već da oni koji sarađuju sa mnom uvijek budu najbolje plaćeni – rekla je ona.

Međutim, njeni dojučerašnji saradnici Dragan Aleksandrić, Dragan Laban i Tomica Miljić ne nasjedaju na slatkorječivost pjevačice, pa su odlučili da namire račune preko suda.

– Taj Dragan Aleksandrić se samo prošetao kroz studio, a zaradio je od mene 300 starih milijardi – izjavila je Vesna.

– Vesna mi na ime autorskog honorara duguje novac za još 65.000 i na ime izvođačkog honorara za celokupan tiraž. Dogovorili smo se da to budu dva procenta. Na ploči sam imao tri aranžmana, tri kompozicije i dosvirao sam šest harmonika. Tačno je da sam u studiju boravio samo jedan dan, ali nije ni bilo potrebno da dolazim više – dodaje Dragan Aleksandrić.

Stiče se utisak da je najogorčeniji Dragan Laban.

– Bio sam inicijator tužbe. Sve numere na Vesninoj ploči sam ja odsvirao.Vesna misli da sve zna najbolje, zato su joj svi muzičari okrenuli leđa, pa na svakoj ploči radi s drugima. Ne znam šta će raditi kada joj svi zatvore vrata – rekao je aranžer.

Nije poznato kako se ovaj sudski proces okončao, ali je izvjesno da je Vesna posao sa izdavaštvom prepustila stručnijima od sebe. Poslije gašenja kuće „Niki“, vratila se u PGP i više nije imala priliku da saradnicima uskraćuje pošteno zarađeni novac od autorskih prava.

Izvor: hayat.ba

Post Author: kemalrose