PLANIRANJE PORODICE: KOJA JE IDEALNA RAZLIKA IZMEĐU DJECE?

Kakav će efekat imati dolazak “nove” bebe kada je u pitanju prvo dijete, i kako razlika u godinama utiče na njegov mentalni razvoj? Koja je idealna razlika između rođenja mališana, i koje su prednosti i mane?

JEDNOGODIŠNJAK

Velika prednost male razlike u godinama je ta što će vaše dijete od samog starta da ima druga za igranje.

Biće vam lakše da odgajate novu bebu, s obzirom da ste nedavno kroz sve to prošli i niste imali vremena da “zaboravite”. Uhvatili ste zalet, znate sve prednosti i mane, što vam pomaže da se lakše organizujete. A kao rezultat toga, imate više vremena da se posvetite starijem djetetu. Osim toga, dijete u uzrastu od godinu dana još nije postalo svjesno svog “jedinstvenog” položaja u porodici, tako da ne postoji velika mogućnost da bude ljubomorno.

 Međutim, možda će za vas predstavljati teret da se borite sa duplim pelenama i ponovnim neprospavanim noćima. Možda ćete osjećati grižu savjesti jer nemate dovoljno energije da se u potpunosti posvetite starijem djetetu, ili će vam biti žao što mu niste ostavili dovoljno vremena da uživa u vašoj potpunoj pažnji.

Kada imate djecu između kojih je mala razlika, može vam se desiti da sebe hvatate kako ih neprestano poredite – koje je prvo prohodalo, progovorilo, počelo da koristi nošu…

Šta možete da uradite?

Nemojte previše pažnje da obraćate na kućne poslove, ili potražite pomoć kako biste imali dovoljno energije da se bavite djecom.

Kada je u pitanju jednogodišnjak, ne možete biti sasvim sigurni da li ste za njega odvojili baš dovoljno vremena. Zato se potrudite da mu posvećujete što više pažnje. Svojim postupcima mu stavite do znanja da još uvijek zauzima specijalno mjesto u vašem životu, tako što ćete da provodite određeno vrijeme potpuno sami. Izbjegavajte poređenja, jer time možete podstaći nesigurnost kod djeteta.

DVIJE DO TRI GODINE

Istraživanja su pokazala da najveći rivalitet među braćom postoji kada je između njih razlika – dvije godine.

U uzrastu od dvije godine, dijete se nalazi na veoma važnoj prekretnici u razvoju. Upravo je počelo da se osamostaljuje i da formira svijest o sebi, kada se odjednom pojavljuje nova figura – koja prijeti da ukrade njegovu poziciju i svu pažnju koja je samo njemu pripadala. To može ozbiljno da uzdrma njegovo samopouzdanje.

izvor: hayat.ba

Post Author: kemalrose